Інфляція в Україні знижується, проте ціни на продукти харчування продовжують зростати. Найбільше на загальну тенденцію щодо продовольчих цін впливає вартість молока, м’яса та яєць. Це пов’язано зі зростанням собівартості, зменшенням поголів’я тварин і експортом такої продукції.

Про це йдеться у липневому Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України (НБУ). Загалом аналітики дійшли підрахували, що, як і прогнозувалося, у травні інфляція сягнула свого піку (15,9% р/р) і в червні почала знижуватися. Втім це пояснюється не зниженням фактичних цін, а високою минулорічною базою порівняння.

Але через збереження високих темпів зростання цін на продукти харчування зниження інфляції “буксує” і відстає від квітневого прогнозу НБУ. Зростання вартості сирих продуктів в травні пришвидшилося до 26,4% р/р і надалі збереглося у червні – загалом через подорожчання продукції тваринництва, а саме молока, м’яса, яєць, з таких причин:

  • зростання собівартості;
  • зменшення поголів’я тварин;
  • активний експорт.

Крім того, високими темпами зростали ціни на окремі овочі, яблука, кісточкові та ягоди, переважно через вплив несприятливих погодних умов на їхню пропозицію. Також в минулому місяці тривало подорожчання оброблених продуктів.

Раніше в НБУ прогнозували, що зростання цін має почати сповільнюватися завдяки низці чинників. А саме:

  • надходженню нових урожаїв;
  • ліпшій, ніж торік, ситуації в енергетиці;
  • зменшенню світових цін на нафту;
  • послабленню зовнішнього цінового тиску;
  • подальшому впливу заходів монетарної політики НБУ.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, в Україні у липні очікується здешевлення овочів, зокрема помідорів, огірків, картоплі та цибулі, а також поступове зниження цін на молочну продукцію. Натомість хліб продовжить дорожчати, а значного здешевлення фруктів і яєць не прогнозується.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *